Автор: econovini.bgСвързани текстове:                

...
Автор: econovini.bgСвързани текстове:                
Коментари Харесай

Две десетилетия зелените заблуждават за Натура и Бернската конвенция

Автор: econovini.bg

Свързани текстове: 

                                  Tунелът Петрохан няма да се строи поради Натура 2000 

Повече от 15 години еколози непрекъснато настояват, облъчвайки общество, медии и институции, че Европейската комисия и Бернската спогодба безусловно не разрешават човешката активност в зоните от Натура.

Според тях такова е условието на Европейската комисия и Конвенцията за запазване на дивата европейска флора, фауна и местообитания(Бернската конвенция) - през тези територии не можело да минават автомагистрали, да се прокопават тунели, да пашуват селскостопански животни, да се засаждат на овошки, да се строи, да се вършат писти лифтове и какво ли не още. Примерите са безчет.

Истината обаче е друга 

Истината е доста надалеч от това, което настояват зелените. Дори освен това. Нито една от тезите на еколозите за Натура не е вярна.

Каква е истината?

Според Европейската комисия Натура 2000 не е система от прецизни естествени резервати, в които човешките действия са неразрешени. Нейните цели не са да не се позволява икономическа активност а по-скоро  да се дефинират параметрите, по които тя може да се реализира, в същото време запазвайки биологичното многообразие на Европа. За тази цел Директива 92 (43) на ЕС определя критериите, на които би трябвало да дават отговор капиталовите планове, с цел да бъдат изпълнявани в зони от Натура.

Сред тях са осъществяването на екологични оценки, оценки за влияние върху околната среда и оценки за съгласуемост със зоните по Натура.

Такива проекти и планове се ободряват откакто се реши, че няма доста да увредят природата. Дори и да обиден околната среда, те могат да се позволен, в случай че се извършат съответни обезщетителни ограничения. Тоест в случай че е  отсечено едно дърво, би трябвало да се засадят три, или да се реалокират някои скъпи растителни и скотски типове.

Същевременно Европейските условия и тези на Директива 92/43 допускат опцията, в случай че тези обекти и действия са от изключително значим публичен интерес, и даже да увредят природата, те да се разрешат. Такива са обвързваните с сигурността и здравето на хората, като автомагистрали, мостове, тунели. Обектите с национално значение - от  енергетиката и националната сигурност. Разбира се и в тези случаи се изискват обезщетителни действия.

Какви са условията на Бернската спогодба? 

Подобно на Натура, и Конвенцията за запазване на дивата европейска флора и фауна и местообитания, известна като Бернската спогодба, не слага безспорни забрани за човешка активност и икономическо развиване.

През 1979 година европейските страни подписват съглашение за запазване на дивата флора и фауна на целият континент. То включва обезпечаване на отбрана на застрашени растителни и скотски типове и местообитания. Документът не разрешава всички форми на залавяне, задържане и ликвидиране на типовете, избрани за запазване. Умишленото обезпокояване на дивата фауна изключително в интервали на размножаване, развъждане на дребни и зимуване. Не позволява владение или търговия с тези животни, живи или мъртви. Забранява се още  умишленото бране, събиране, ампутиране или премахване на скъпи растения, обект на запазване. Тоест плануват се естествени ограничения и дейности за предпазване на природата.

Същевременно Конвенцията позволява следните изключения от горното:

1.За попречване на съществени вреди по културите, добитъка, горите, риболовните региони, водите и други форми на благосъстоятелност.

2.В интерес на общественото здраве и сигурност.

3.За разрешаване при строго следени условия, залавянето и задържане на избрани диви животни.

Такива изключения се ползват при мечките, които заради възбраната за ловуване, на доста места в страната, изключително в Рило-Родопската област, имат свръх популация. Някои от тези животни би трябвало да се отстрелят, тъй като са опасност за хора и добитък. По сходен образец изключение би трябвало и да е дострояването на Автомагистрала Струма, на чиято права през Кресненското дефиле, за последните 15 години, са починали 74 души, а тежко ранените са над 400, което очевидно застрашава публичното здраве и сигурност.  

Европейската комисия и Бернската спогодба позволяват икономическа активност на цялата територия на страната, при съблюдаване на избрани заложени общоевропейски условия и правила. Това не са забрани, а система от правила.

Тази истина обаче не е комфортна на зелените и през последните години те си изфабрикуваха своя. Те нападателно постановат погрешните и подправени изказвания, че възбраните идват от Европейските институции, което изрично не е правилно.

Проблемът идва от обстоятелството, че държавните институции се поддават на натиска на зелените и обратно на европейските правила, постановат тежки екологични рестрикции и забрани. Тези дейности на администрацията въздействат пагубно на вложенията в структуро-определящи браншове от стопанската система. Те са една от аргументите за демографския срив и обедняване на популацията, заради неравномерното развиване на обособените райони. Щетите се мерят с милиарди.

Поради неверното пояснение на европейските условия и българското законодателство са блокирани построяването на тунела под Шипка, довършването на Автомагистрала Струма, автомагистралите Хемус и Черно море, Велико Търново-Маказа. Замразен е планът за тунела Петрохан. Разширението на ПАВЕЦ Чаира. Целият зимен туризъм е жертва на тази политика.

Добрата вест е, че последователно институциите, даже и Министерство на околната среда и водите, се отърсват от въздействието на зелените и стартират да ползват законите по този начин, както са написани в интерес на обществото и хората.

 

Инфо: econovini.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР